Na to masz dziś ochotę?

Skrzydełka z indyka w ostrym sosie

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 60 minut
  • dla 4 osób
  • 419 kcal / porcję

Składniki:

12 skrzydełek z indyka
1 czerwona papryka chilli, oczyszczona z pestek i drobno posiekana
1 łyżeczka chilli w proszku
2 cm posiekanego świeżego imbiru
otarta skórka z 1 cytryny
3 łyżki oleju ryżowego
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
3 łyżki pasty curry
4 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Skrzydełka kroimy w stawach na części.  W dużym naczyniu mieszamy chilli, imbir i połowę startej skórki z cytryny z łyżką oleju. Skrzydełka najpierw nacieramy pastą curry, a potem dokładnie obtoczyć przyprawami, odstawić na minimum 3 godziny. Brytfannę smarujemy dwiema łyżkami oleju ryżowego, przekładamy do niej skrzydełka, doprawiamy miodem, sokiem z cytryny i solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC, azą mięso się zrumieni. Skrzydełka podajemy polane pozostałym sosem, że świeżą kolendrą i resztą skórki z cytryny.

Tagi: skrzydełka, indyk,papryka, chilli, imbir, skórka z cytryny, olej ryżowy, kolendra, pasta curry, miód, sos sojowy