Na to masz dziś ochotę?

Schab duszony

Kategoria przepisu: Obiad

  • 90 minut
  • dla 10 osób
  • 174 kcal / porcję

Składniki:

1,2 kg schabu
1 cebula
2 marchewki
2 pietruszki z natką
1,5 kieliszka białego wina wytrawnego
2 szklanki wody
pieprz
goździki
liście laurowe

Sposób przygotowania:

Schab myjemy, osuszamy i dzielimy na pół. Do garnka wkładamy pokrojoną w plasterki cebulę, całą marchewkę, pietruszkę z natką i przyprawy. Wlewamy wino i zagotowujemy, a następnie dodajemy mięso i wodę. Jeśli mięso nie jest w całości przykryte płynem, dolewamy więcej wody. Całość gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut. Schab podajemy od razu lub studzimy i przechowujemy w lodówce, owinięty folią spożywczą – świetnie sprawdza się jako domowa wędlina.

 

tagi: schab, cebula, marchew, pietruszka, wino, woda, pieprz, goździki, liście laurowe