Sałatka z sosem z młodym jęczmieniem
Kategoria przepisu: Kolacja
Składniki:
Sałatka:
sałata masłowa lub lodowa
garść rukoli
2 pomidory
oliwki (ilość wg uznania)
Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka młodego jęczmienia
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz ziołowy
tymianek
kolendra
Sposób przygotowania:
Sałatę i rukolę porwać na mniejsze kawałki, dodać oliwki i pokrojone w kostkę pomidory.
Przygotować sos: dokładnie zmieszać łyżeczkę młodego jęczmienia, oliwę i sok z cytryny, doprawić pieprzem ziołowym, tymiankiem i kolendrą. Jeżeli potrzeba więcej sosu, można go rozcieńczyć łyżką wody – proporcje łatwo dostosować do planowanej ilości sałatki. Sos idealnie zastępuje gotowe dressingi instant.
Tagi: sałata masłowa, sałata lodowa, rukola, pomidor, oliwki, oliwa z oliwek, młody jęczmień, sok z cytryny, pieprz ziołowy, tymianek, kolendra