Na to masz dziś ochotę?

Sałatka z pieczonym burakiem, serem i orzechami

  • minut
  • dla osób
  • kcal / porcję

Składniki:

4 nieduże buraki
opakowanie szpinaku baby
cebula
ser pleśniowy typu lazur
garść orzechów włoskich Gardinia
sok z cytryny, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C, po ostudzeniu obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Listki szpinaku myjemy i osączamy; ser kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Orzechy prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem chrupkim Kornec.

Przed pieczeniem buraki myjemy, ale ich nie obieramy. Osuszone układamy w całości na blasze przykrytej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem z pestek winogron Pesta. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków i waha się od 1 go 1,5 godziny.

Upieczone buraki możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez kilka dni i użyć je przy innej okazji – nie stracą swojego smaku.

tagi: buraki, szpinak, cebula, ser pleśniowy typu lazur, orzechów włoskich, sok z cytryny, sól, pieprz