Na to masz dziś ochotę?

Sałatka z kalarepką

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 15 minut
  • dla 1 osób
  • 400 kcal / porcję

Składniki:

1 kalarepka
1 średnia marchewka
1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
1/2 pęczka zielonej cebulki ze szczypiorkiem
garść orzeszków pinii

sos:
łyżka soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania:

Kalarepę i marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Kalarepkę kroimy w cienkie pół-plasterki, a marchewkę w cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw. Pietruszkę i zieloną cebulę drobno siekamy. Wszystkie warzywa przesypujemy do miski. Przygotowujemy sos: drobno posiekany ząbek czosnku mieszkamy z sokiem z limonki i oliwą, dodajemy sól himalajską i pieprz. Warzywa polewamy sosem, mieszamy, a na koniec posypujemy orzeszkami piniowymi.

tagi: kalarepka, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, limonka, oliwa, sól himalajska, pieprz, orzeszki pinii