Na to masz dziś ochotę?

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cytrusami

Kategoria przepisu: Dodatki do potraw , Kolacja

  • 20 minut
  • dla 6 osób
  • 136 kcal / porcję

Składniki:

mała główka czerwonej kapusty
2 pomarańcze
jabłko
3-4 łyżki oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki ostrej musztardy
sól

Sposób przygotowania:

Warzywa i owoce dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzątku na minutę, by zmiękła. Następnie przekładamy ją na durszlak i przepłukujemy zimną wodą. Gdy kapusta odcieknie, wsypujemy ją do miski i polewamy oliwą. Obieramy jabłko i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w drobne cząstki. Do sałatki dodajemy sok z cytryny, musztardę i sól do smaku. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę.

tagi: czerwona kapusta, pomarańcza, jabłko, oliwa, sok z cytryny, musztarda, sól