Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cytrusami
Kategoria przepisu: Dodatki do potraw , Kolacja
Składniki:
mała główka czerwonej kapusty
2 pomarańcze
jabłko
3-4 łyżki oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki ostrej musztardy
sól
Sposób przygotowania:
Warzywa i owoce dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzątku na minutę, by zmiękła. Następnie przekładamy ją na durszlak i przepłukujemy zimną wodą. Gdy kapusta odcieknie, wsypujemy ją do miski i polewamy oliwą. Obieramy jabłko i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w drobne cząstki. Do sałatki dodajemy sok z cytryny, musztardę i sól do smaku. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę.
tagi: czerwona kapusta, pomarańcza, jabłko, oliwa, sok z cytryny, musztarda, sól