Na to masz dziś ochotę?

Sałatka z ciecierzycą

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 30 minut
  • dla 2 osób
  • 892 kcal / porcję

Składniki:

pół główki świeżego brokuła
3 jajka
1 puszka tuńczyka
¾ szklanki ciecierzycy
2 garście oliwek

SOS:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
sól himalajska
ostra papryka
oregano

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować. Jajka ugotować na twardo. Brokuły zblanszować, aby nie były zbyt miękkie. Razem z cieciorką wrzucić je na patelnię i zalać wodą (pół szklanki). Odsączyć tuńczyka i na kilka minut dodać do warzyw na patelni. Jajka pokroić w ćwiartki. Składniki sosu wymieszać. Ciepłe warzywa polać sosem i ułożyć na nich ćwiartki jajek.

tagi: ciecierzyca, jajka, brokuły, woda, tuńczyk, oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda, sól himalajska, papryka, oregano