Na to masz dziś ochotę?

Sałatka wiosenna

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Kolacja , Obiad

  • 45 minut
  • dla 4 osób
  • 207 kcal / porcję

Składniki:

2 duże bataty
puszka ciecierzycy 200-250 g
garść rukoli
garść roszponki
garść młodych liści buraka
ząbek czosnku
olej
sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w półokręgi. Olej mieszamy z przyprawami i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Bataty łączymy z olejem, wykładamy na blachę i pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Upieczone i ostudzone bataty układamy na rukoli i roszponce, posypujemy odsączoną ciecierzycą. Doprawiamy do smaku.

tagi: bataty, ciecierzyca, rukola, roszponka, liście buraka, czosnek, olej, sól, pieprz