Na to masz dziś ochotę?

Sałatka z pieczoną dynią

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 20 minut
  • dla 2 osób
  • 295 kcal / porcję

Składniki:

1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
2 garści szpinakuPomidorDynia
2 pomidory
1/2 małego brokułu, ugotowanego
1 łyżka oleju lnianego
garść liści bazylii
1 łyżka pestek dyni
sól himalajska
czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę dynię układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy, aż widelec wbity w dynię wejdzie w nią, jak w ugotowanego ziemniaka.

Upieczoną dynię mieszamy ze szpinakiem, pomidorami pokrojonymi w cząstki i ugotowanymi różyczkami brokułu. Sałatkę skrapiamy olejem lnianym, dodajemy posiekaną bazylię i uprażone pestki dyni.

tagi: dynia, sól himalajska, pieprz, szpinak, pomidor, brokuł, olej lniany, bazylia, pestki dyni