Na to masz dziś ochotę?

Sałatka z awokado i pomidora

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 124 kcal / porcję

Składniki:

1 dojrzałe awokado
1 duży pomidor
1 średnia cebula
1/2 pęczka szczypiorku
główka sałaty
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ. Pokroić podobnie jak pomidora w dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, szczypiorek posiekać. Sałatę porwać na małe kawałki. Wszystko razem wymieszać. Do słoiczka wlać składniki sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz. Całość szczelnie zakręcić, wymieszać, energicznie potrząsając. Polać sosem składniki sałatki, podawać. Najlepiej przygotować sałatkę bezpośrednio przed spożyciem, gdyż awokado ma tendencje do ciemnienia.

Tagi: awokado, pomidory, cebula, szczypiorek, sałata, cytryna, oliwa z oliwek, musztarda, sól himalajska, pieprz