Na to masz dziś ochotę?

Ryż po meksykańsku

Kategoria przepisu: Obiad

  • 60 minut
  • dla 4 osób
  • 311 kcal / porcję

Składniki:

400 g pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szklanki ryżu brązowego
20 dag mięsa wołowego
pół czerwonej papryki
400 g czerwonej fasoli
kminek
200 g kukurydzy
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju ryżowego
1 szklanka wody
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć przez noc w wodzie z dodatkiem kminku. Pomidory pokroić na cząstki. Podsmażać je na patelni z rozgrzanym olejem ryżowym, następnie dodać czosnek i cebulę. Smażyć, cały czas mieszając, aż pomidory rozpadną się i zrobi się z nich sos. Ryż moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, następnie odcedzić i podsmażać na oleju, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodać sos z pomidorów i szklankę wody. Dusić pod przykryciem, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Wołowinę pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę, dodać fasolę i kukurydzę. Wszystkie składniki dodać do ryżu, gotować 15 min. Doprawić solą himalajską, pieprzem, mieloną papryką. Podawać gorące, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Tagi: pomidory, cebula, ryż brązowy, mięso wołowe, papryka, czerwona fasola, kukurydza, olej ryżowy, słodka papryka, sól himalajska