Na to masz dziś ochotę?

Ryż orientalny z indykiem

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 1 osób
  • 443 kcal / porcję

Składniki:

pół szklanki ugotowanego ryżu tre colori
3 łyżki pędów z bambusa Tao Tao
pierś z indyka (wielkości dłoni)
1 żółta papryka
2 łyżki czarnego sezamu
1 marchewka
pół selera
1 cebula
2 łyżki oleju sezamowego
curry
1 łyżka soku z cytryny
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Olej sezamowy rozgrzać na patelni lub w woku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić curry i zeszklić, a następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Marchewkę pokroić w krążki, selera w półplasterki, a odsączone pędy bambusa, jeśli są w płatach, w mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić na 10 min do wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i soli himalajskiej, następnie odcedzić i dodać do cebuli. Pierś z indyka pokroić w paski, natrzeć marynatą z soku z cytryny i curry, dodać do warzyw na patelni. Ugotować ryż tre colori według przepisu na opakowaniu i wymieszać z warzywami. Danie udekorować czarnym sezamem.

Tagi: ryż tre colori, pędy bambusa, pierś z indyka, żółta papryka, czarny sezam, marchew, seler, olej sezamowy, sól himalajska