Na to masz dziś ochotę?

Domowe sushi maki

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 40 minut
  • dla 8 osób
  • 88,5 kcal / porcję

Składniki:

1 szklanka ryżu do sushi
1 opakowanie sushi nori
1 opakowanie wędzonego łososia
pół opakowania serka śmietankowego
ogórek
pół awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
ocet jabłkowy

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu (w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego). Na bambusowej macie rozłożyć płatek sushi nori, a na nim położyć cienką warstwę ryżu. Łososia pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na brzegu ryżu. Obok może się znaleźć pokrojony w słupki ogórek lub awokado. Łososia posmarować serkiem twarogowym (jeśli jest gęsty, można go rozetrzeć widelcem, dodając łyżkę jogurtu). Zawinąć nori, ryż i nadzienie w rolkę i pokroić ją w pięciocentymetrowe kawałki.

Tagi: ryż do sushi, sushi nori, łosoś, serek śmietankowy, ogórek, awokado, ocet jabłkowy