Na to masz dziś ochotę?

Ryba z bakłażanem w sosie pomidorowym

Kategoria przepisu: Obiad

  • 45 minut
  • dla 4 osób
  • 142 kcal / porcję

Składniki:

4 filety z mintaja
1 bakłażan
2 łyżki masło klarowanego
1 cebula
sok z cytryny
tymianek
pieprz
sól himalajska
koperek

sos:
200 ml koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w krążki, a bakłażana w plastry, posolić i odstawić na 5 minut. Po tym czasie opłukać plastry bakłażana wodą. Rozmrożone filety z mintaja obtoczyć w maśle klarowanym wymieszanym z sokiem z cytryny i przyprawami. Czynność powtórzyć z bakłażanami i krążkami cebuli. Filety i warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min w 175°C. Koncentrat pomidorowy podgrzać w rondelku na niewielkim ogniu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Podawać do upieczonej ryby z warzywami.

 

Tagi: filety z mintaja, cebula, bakłażan, sól himalajska, masło klarowane, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, tymianek, pieprz, koperek, czosnek, zioła prowansalskie