Na to masz dziś ochotę?

Rosół z kaczki

Kategoria przepisu: Obiad

  • 120 minut
  • dla 5 osób
  • kcal / porcję

Składniki:

1 porcja rosołowa z kaczki
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek pora
kawałek selera
1 mała cebula
4 liście laurowe
natka pietruszki
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka soli
3 l wody
makaron jajeczny lub ryżowy

Sposób przygotowania:

Z porcji rosołowej usuń nadmiar tłustej skóry, a następnie włóż do garnka i zalej 3 l zimnej wody. Zagotuj, zbierz wszystkie szumowiny, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotuj przez 30 minut na bardzo małym ogniu. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i por. Nad płomieniem opal cebulę i wrzuć ją do wywaru. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Gotowy rosół serwuj z ugotowanym makaronem, kawałkami kaczego mięsa oraz posiekaną natką pietruszki.

tagi: kaczka, marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, liście laurowe, natka pietruszki, pieprz, sól, woda, makaron