Na to masz dziś ochotę?

Rosół z gęsi

  • minut
  • dla 4 osób
  • kcal / porcję

Składniki:

1 porcja rosołowa z gęsi (ok. 1 kg)
3 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
natka pietruszki
kawałek pora
kawałek selera
1 cebula
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka soli
3 l wody
makaron tradycyjny

Sposób przygotowania:

Z porcji rosołowej usuń nadmiar tłustej skóry, a następnie włóż do garnka i zalej 3 l zimnej wody. Zagotuj, zbierz wszystkie szumowiny, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotuj przez 30 minut na bardzo małym ogniu. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i por. Nad płomieniem opal cebulę i wrzuć ją do wywaru. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Gotowy rosół serwuj w towarzystwie makaronu, kawałków gęsiego mięsa, marchewki oraz niewielkiej ilości drobno pokrojonej pietruszki.

 

tagi: porcja rosołowa z gęsi, marchewki, korzeń pietruszki, natka pietruszki, por, seler, cebula, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, woda