Na to masz dziś ochotę?

Rosół królewski

Kategoria przepisu: Obiad

  • 210 minut
  • dla 5 osób
  • 180,5 kcal / porcję

Składniki:

mięso wołowe (antrykot, szponder, pręga)
skrzydło lub udko indycze
włoszczyzna
1/4 główki kapusty włoskiej
1 cebula
3-4 grzyby suszone
3 liście laurowy
6 ziaren ziela angielskiego
pieprz ziarnisty
pieprz mielony
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać i wstawić do zimnej wody. Gdy podgrzeje się do tego stopnia, że na powierzchni zacznie tworzyć się „kożuch”, należy ten kożuch usunąć łyżką cedzakową. Mięso gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Obrać włoszczyznę, kapustę włoską wypłukać w ciepłej wodzie i dodać do mięsa, cebulę obrać i opalić bezpośrednio na gazie. Gdy cebula lekko się przypali włożyć ją do rosołu. Dodać grzyby suszone, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe, zmniejszamy gaz i gotujemy 3 godziny tak, by rosół lekko bulgotał. Tuż przed wyłączeniem przyprawiamy solą himalajską i pieprzem mielonym.

Tagi: mięso wołowe, skrzydełko, włoszczyzna, kapusta włoska, cebula, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól himalajska