Na to masz dziś ochotę?

Rolada szpinakowa z łososiem

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 90 minut
  • dla 10 osób
  • 80 kcal / porcję

Składniki:

1 opakowanie szpinaku
1 opakowanie wędzonego łososia w plastrach
3 jajka
1 opakowanie serka śmietankowego do smarowania pieczywa
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki chrzanu
sól himalajska,
pieprz
olej ryżowy

Sposób przygotowania:

Szpinak przesmażamy na patelni na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnej masy szpinakowej dodajemy żółtka, mieszamy, następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę rozkładamy na ¾ powierzchni blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy, przekładamy na folię aluminiową. Serek łączymy z chrzanem, ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem. Rozprowadzamy serek na placku, zostawiając wolny pasek na brzegu. Następnie rozkładamy na serku wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki.  Całość delikatnie zwijamy w roladę i ciasno zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Roladę podajemy pokrojoną  w kawałki.

Tagi: szpinak, jajka, serek śmietankowy, czosnek, chrzan, sól himalajska, pieprz