Na to masz dziś ochotę?

Rolada schabowa w tapenadzie

Kategoria przepisu: Obiad

  • 45 minut
  • dla 6 osób
  • 725 kcal / porcję

Składniki:

1,2-1,4 kg schabu
10 plasterków szynki parmeńskiej
360 g czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki odsączonych kaparów w occie
2 łyżki oliwy
1 łyżka ostrej musztardy
oregano
czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek: w blenderze zmiksować czosnek, oliwki, kapary, musztardę. Dodać oregano, pieprz, oliwę i delikatnie wymieszać.
Schab przekroić wzdłuż dłuższego boku, prowadząc nóż płasko 1 cm nad deską, zostawiając od końca ok. 1,5 cm. Rozłożyć dwa płaty jak książkę, dolny powinien mieć 1 cm grubości. W identyczny sposób naciąć grubszy płat mięsa. W rezultacie powinien powstać 1 duży plaster schabu o grubości 1 cm, który następnie należy delikatnie rozbić tłuczkiem. Całość posypać pieprzem i posmarować grubą warstwą tapenady. Dość ściśle zrolować. Cztery sznurki o długości około 30 cm rozłożyć równolegle na blacie w odstępie 3 cm. W połowie sznurków ułożyć w poprzek cztery plastry szynki parmeńskiej. Na nich położyć schabową roladę. Obłożyć ją plastrami szynki ze wszystkich stron, zawinąć sznurkami. Na blasze położyć szynkę, a na niej schab. Polać oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 45 min.

Tagi: schab, szynka parmeńska, czarne oliwki, czosnek, kapary w occie