Rolada na kanapki z łopatki cielęcej
Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad
Składniki:
1 kg mięsa z łopatki cielęcej
4 łyżki oleju ryżowego
1 cebula
1 szklanka białego wina
tymianek
sok z cytryny
bazylia
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Opłukane i osuszone mięso rozłożyć na blacie. 2 łyżki oleju wymieszać z ziołami, sokiem z cytryny oraz solą himalajską. Można dodać rozgnieciony czosnek lub chili. Marynatę wsmarować w mięso. Mięso zwinąć w roladę i obwiązać grubszą nitką. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Na tłuszczu (pozostałym po obsmażaniu mięsa) podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do naczynia z mięsem i polać 1/3 szklanki wina. Czynność powtórzyć po kilkudziesięciu minutach. Rolada powinna piec się przez ok. półtorej godziny. Kroić po dokładnym schłodzeniu, podawać np. na kanapki lub do sałatek. Z podanej ilości składników uzyskamy ok. 20 plastrów rolady.
Tagi: łopatka cielęca, olej ryżowy, cebula, białe wino, tymianek, sok z cytryny, bazylia, sól himalajska, pieprz