Risottto na bulionie z indyka
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
udziec z indyka z kością (1 porcja)
1 szklanka ryżu basmati
1 marchewka
1 szt pietruszka
1 seler (korzeń i liście)
1 szklanka zielonego groszku
natka pietruszki
pieprz ziarnisty
liść laurowy
Sposób przygotowania:
Przygotować 3 szklanki zimnej wody. Dodać do niej udziec z indyka z kością, ale bez skóry, marchewkę, pietruszkę i kawałek korzenia selera wraz z łodygami. Dodać przyprawy i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem przynajmniej przez 1 godzinę. Odcedzić bulion, pozostawiając mięso i warzywa do późniejszego wykorzystania. Do czystego wywaru wrzucić ryż i gotować, aż wchłonie bulion. Mięso indyka dokładnie oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowane warzywa pokroić w dużą kostkę. Groszek wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5 minut. Następnie wymieszać go z mięsem i warzywami z bulionu. Dodać ugotowany ryż i dobrze przyprawić. Posypać natką pietruszki.
Tagi: udziec z indyka, woda, marchew, pietruszka, seler, ryż basmati, natka pietruszki