Racuchy z jabłkiem
Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Kolacja
Składniki:
1 jabłko
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka kefiru
2 jajka
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłko obieramy, wydrążamy środek, a następnie kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem i cukrem, dokładnie mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka i wlewamy kefir. Całość mieszamy. Przygotowane wcześniej jabłka dodajemy do ciasta. Białka ubijamy, a następnie pianę łączymy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy ciasto, formując średniej wielkości placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Tagi: kefir, jabłko, cynamon, cukier trzcinowy, jajka, olej kokosowy