Na to masz dziś ochotę?

Quinoa śródziemnomorska

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 30 minut
  • dla 3 osób
  • 269 kcal / porcję

Składniki:

1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
200 g fasolki szparagowej
3 pomidory
1 bakłażan
1/2 główki sałaty lub mieszanka sałat
1 czerwona cebula
garść czarnych oliwek

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
szczypiorek
tymianek
sól himalajska
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Gotujemy komosę ryżową. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez kwadrans. Bakłażana kroimy w plastry, solimy i opłukujemy po 10 minutach. Bakłażana i cebulę kroimy w kostkę a następnie dusimy z cebulką na niewielkiej ilości wody. Warzywa zestawiamy z ognia i studzimy. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory kroimy i mieszamy z ostudzoną komosą ryżową, fasolką i oliwkami. Dodajemy bakłażany i cebulkę. Składniki sosu mieszamy i polewamy nimi sałatkę.

tagi: komosa ryżowa, quinoa, fasolka szparagowa, bakłażan, cebula, mieszanka sałat, pomidor, oliwki, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, musztarda, szczypiorek, tymianek, pieprz ziołowy, sól himalajska