Na to masz dziś ochotę?

Pulpeciki z łososia z imbirem

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 45 minut
  • dla 5 osób
  • 140 kcal / porcję

Składniki:

1 filet z łososia (porcja wielkości dłoni)
1 szklanka świeżego szpinaku
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki świeżych liści bazylii
2 łyżki mąki ryżowej (do obtoczenia pulpecików)
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
szczypiorek
sól himalajska
pieprz
chili
oregano
sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak opłukać, osuszyć, włożyć na patelnię i mieszając chwilę, podgrzewać, aż zwiotczeje. Odcisnąć z wody. Wszystkie składniki na pulpeciki posiekać na desce i połączyć z kaszą albo zmiksować, zaczynając od kaszy i kolejno dodając pozostałe składniki: szpinak, bazylię, posiekany szczypiorek, a na koniec łososia. Doprawić solą, pieprzem, chili, skropić sokiem z cytryny i uformować płaskie pulpeciki. Obtoczyć je w mące ryżowej, obsmażyć na oleju kokosowym na złoty kolor z każdej strony. Podawać z sosem czosnkowym: wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i pieprzem.

Tagi: łosoś, szpinak, kasza jaglana, bazylia, szczypiorek, sól himalajska, pieprz, chili, sok z cytryny, mąka ryżowa, olej kokosowy, jogurt naturalny, czosnek, oregano