Pulpeciki z indyka z otrębami
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
500 g piersi z indyka
3 jajka
2-3 łyżki zmielonych otrębów owsianych
1 cebula
2 ząbki czosnku
bazylia
natka pietruszki
sól himalajska
pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi z indyka pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce o dużych oczkach. Roztrzepać jajka i wymieszać z mięsną masą. Dodać posiekaną cebulkę, czosnek i zioła oraz tyle zmielonych otrębów, żeby dało się uformować kotlety (masa powinna jednak pozostać luźna). Z masy formować niewielkie, okrągłe pulpety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 min, kontrolując stopień zrumienienia pulpecików.
Tagi: piersi z indyka, jajka, otręby owsiane, cebula, czosnek, bazylia, natka pietruszki, sól himalajska, pieprz