Na to masz dziś ochotę?

Pulpeciki z indyka z otrębami

Kategoria przepisu: Obiad

  • 60 minut
  • dla 5 osób
  • 78 kcal / porcję

Składniki:

500 g piersi z indyka
3 jajka
2-3 łyżki zmielonych otrębów owsianych
1 cebula
2 ząbki czosnku
bazylia
natka pietruszki
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi z indyka pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce o dużych oczkach. Roztrzepać jajka i wymieszać z mięsną masą. Dodać posiekaną cebulkę, czosnek i zioła oraz tyle zmielonych otrębów, żeby dało się uformować kotlety (masa powinna jednak pozostać luźna). Z masy formować niewielkie, okrągłe pulpety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-30 min, kontrolując stopień zrumienienia pulpecików.

Tagi: piersi z indyka, jajka, otręby owsiane, cebula, czosnek, bazylia, natka pietruszki, sól himalajska, pieprz