Na to masz dziś ochotę?

Pulpeciki z łopatki cielęcej

Kategoria przepisu: Obiad

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 149 kcal / porcję

Składniki:

300 g mięsa z łopatki cielęcej
1 jajko
1 cebula
1 łyżka oleju ryżowego
woda lub bulion warzywny
zioła prowansalskie
sól himalajska
chili
natka pietruszki
opcjonalnie: ugotowane i pokrojone warzywa (np. marchew, brokuły, ziemniaki)

Sposób przygotowania:

Mięso z łopatki cielęcej zmielić, a następnie wymieszać z przyprawami. Dodać jajko i cebulę oraz posiekaną pietruszkę. Do masy mięsnej można dodać również ulubione, ugotowane i drobno pokrojone warzywa np. marchew lub brokuły. Z masy mięsno-warzywnej formować pulpeciki, wrzucać na wrzątek lub bulion warzywny. Gotować ok. 15 minut. Podawać z ugotowanymi różyczkami brokułów i ziemniakami.

 

Tagi: łopatka cielęca, jajko, cebula, pietruszka, woda, bulion warzywny, zioła prowansalskie, chili, sól himalajska, olej ryżowy, ugotowane warzywa