Pulpeciki z łopatki cielęcej
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
300 g mięsa z łopatki cielęcej
1 jajko
1 cebula
1 łyżka oleju ryżowego
woda lub bulion warzywny
zioła prowansalskie
sól himalajska
chili
natka pietruszki
opcjonalnie: ugotowane i pokrojone warzywa (np. marchew, brokuły, ziemniaki)
Sposób przygotowania:
Mięso z łopatki cielęcej zmielić, a następnie wymieszać z przyprawami. Dodać jajko i cebulę oraz posiekaną pietruszkę. Do masy mięsnej można dodać również ulubione, ugotowane i drobno pokrojone warzywa np. marchew lub brokuły. Z masy mięsno-warzywnej formować pulpeciki, wrzucać na wrzątek lub bulion warzywny. Gotować ok. 15 minut. Podawać z ugotowanymi różyczkami brokułów i ziemniakami.
Tagi: łopatka cielęca, jajko, cebula, pietruszka, woda, bulion warzywny, zioła prowansalskie, chili, sól himalajska, olej ryżowy, ugotowane warzywa