Na to masz dziś ochotę?

Prażone jabłka ze śliwką i domową granolą

Kategoria przepisu: Kolacja , Śniadanie

  • 60 minut
  • dla 1 osób
  • 520 kcal / porcję

Składniki:

Owoce:
2 jabłka
śliwka granatowa
łyżeczka cukru trzcinowego lub syropu klonowego
1/3 laski wanilii
Granola:
łyżka płatków quinoa
łyżeczka siemienia lnianego
łyżka pokruszonych orzechów (np. pekan, laskowe, migdały, brazylijskie)
łyżeczka sezamu
łyżeczka cukru brązowego, trzcinowego lub syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Oobrane i pokrojone owoce (mogą też być ze skórką), wkładamy do garnka, dodajemy cukier i prażymy do całkowitego odparowania soków, a także do miękkości owoców. Przekładamy do słoika. Na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy wszystkie składniki granoli i cały czas mieszamy. Po chwili można zmniejszyć płomień i prażyć wedle własnych upodobań. Całość studzimy i przekładamy do miniaturowego słoiczka (np. po miodzie). Tak przygotowany posiłek możemy zabrać do pracy, gdzie albo go podgrzewamy, albo jemy na zimno. Posypujemy prażone owoce granolą. Możemy też dodać jogurt naturalny.

Przepisem podzieliła się z nami Pani Anna Stawowa, laureatka naszego konkursu „Lunch na wynos”.