Na to masz dziś ochotę?

Praliny kokosowe

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 150 minut
  • dla 5 osób
  • 228 kcal / porcję

Składniki:

75 g kaszy jaglanej (suchy produkt)
1 i 2/3 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
pół opakowania blanszowanych migdałów
dodatkowe wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kaszę delikatnie podpiekamy na suchej patelni do czasu, aż zacznie pachnieć – należy uważać, by jej nie przypalić. Następnie obficie przelewamy ją bieżącą wodą. Mleko kokosowe dodajemy do kaszy, wstawiamy na niewielki płomień i gotujemy ok. 25 minut. W połowie gotowania dodajemy miód i często mieszamy, by kasza nie przywarła. Kiedy zmięknie, dodajemy wiórki kokosowe. Studzimy kaszę, owijamy garnek folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Z zastygniętej masy formujemy kulki, wkładając w środek migdał. Obtaczamy pralinki wiórkami kokosowymi. Przechowujemy je w temperaturze pokojowej.

 

tagi: kasza jaglana, mleko kokosowe, miód, wiórki kokosowe, migdały