Pożywna zupa meksykańska
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
300 g mielonego mięsa z indyka,
1 l bulionu drobiowego z indyka,
½ szklanki soczewicy,
szklanka fasoli Jaś,
batat,
papryka zielona,
papryczka chili (bez nasionek),
4 łyżki passaty pomidorowej,
2 ząbki czosnku,
cebula,
2 łyżki masła klarowanego,
sól himalajska,
limonka,
słodka papryka,
chili,
kolendra,
curry,
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 8 godzin. Myjemy bataty, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy z batatami na podgrzaną łyżeczkę masła. Smażymy, aż cebula się zeszkli i dolewamy odrobinę wody. Po 5 minutach zalewamy bulionem. Gdy warzywa się duszą, kroimy paprykę i chili, a następnie dodajemy do bulionu. Dodajemy również fasolę i soczewicę, aby ugotowały się w wywarze. Gdy będą już miękkie, dodajemy passatę pomidorową. Na drugiej łyżce masła podsmażamy mielone mięso z indyka z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę, ze słodką papryką, solą himalajską i majerankiem. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z połówki limonki. Gdy woda odparuje, a składniki zupy będą miękkie, dodajemy podsmażone mięso. Dodajemy również wszystkie przyprawy, sól himalajską i sok wyciśnięty z drugiej połowy limonki.
Tagi: fasola Jaś, bataty, słodkie ziemniaki, cebula, masło klarowane, woda, bulion, papryka, chili, soczewica, passata pomidorowa, mięso z indyka, czosnek, słodka papryka, sól himalajska, majeranek, limonka