Na to masz dziś ochotę?

Pomidory faszerowane serem feta

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 3 osób
  • 221 kcal / porcję

Składniki:

4 mięsiste, dojrzałe pomidory
1 ząbek czosnku
200 g sera feta
pęczek koperku
1 bagietka pełnoziarnista
bazylia
oregano
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Pomidory dokładnie umyć i odciąć z nich wierzch. Ze środka wydrążyć pestki i miąższ. Ser feta pokroić w małe kostki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Nadziać pomidory fetą i czosnkiem, dodając zioła prowansalskie. Posypać posiekanym koperkiem. Na grillu piec wolno na małym żarze, na tacce lub zawinięte w folię aluminiową, natomiast w piekarniku piec 20 min. w temperaturze 180oC w naczyniu żaroodpornym. Pod koniec pieczenia przykryć odciętym uprzednio wierzchem pomidora. Podawać z podpieczoną pełnoziarnistą bagietką, posypaną bazylią i oregano.

Tagi: pomidor, ser feta, czosnek, zioła prowansalskie, koperek, bazylia, oregano, pełnoziarnista bagietka