Na to masz dziś ochotę?

Pomidory faszerowane brązowym ryżem

Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad

  • 90 minut
  • dla 6 osób
  • 480 kcal / porcję

Składniki:

1 i 1/2 szklanki brązowego ryżu
3 szklanki mleka kokosowego
2 cebule
6 pomidorów
1 łyżka oleju ryżowego
garść rukoli
bazylia
pieprz ziołowy
sól himalajska
chili

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na mleku kokosowym. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju ryżowym. Ugotowany ryż wymieszać z posiekaną bazylią oraz przyprawami, dodać cebulę i rukolę. Całość dobrze wymieszać. Wydrążyć miąższ pomidorów i dodać do ryżu. Warzywa obsypać wewnątrz solą himalajską i pieprzem, a następnie nadziewać ryżem – tak, aby farsz lekko wystawał ponad brzegi. Pomidory grillować przez ok. 20 minut lub zapiekać w piekarniku w 180oC.

Tagi: brązowy ryż, mleko kokosowe, olej ryżowy, bazylia, pomidory, cebula, rukola, pieprz, sól himalajska