Na to masz dziś ochotę?

Podpłomyki orkiszowe

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 40 minut
  • dla 2 osób
  • 252 kcal / porcję

Składniki:

1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól himalajską. Dodać oliwę, a potem stopniowo dolewać wodę i zagniatać ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować okrągły placek o grubości ok. 2 centymetrów. Wierzch każdego naciąć nożem w kształt krzyżyka. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut.

Tagi: mąka orkiszowa, oliwa z oliwek