Na to masz dziś ochotę?

Placuszki dyniowo-twarogowe

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska , Kolacja

  • 40 minut
  • dla 4 osób
  • 375 kcal / porcję

Składniki:

szklanka purée z dyni
250 g twarogu półtłustego
3 łyżki czubate mąki
4 jajka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy lub laska wanilii
olej do smażenia
śmietana lub jogurt naturalny gęsty do podania
cukier cynamonowy do posypania
Mus dyniowy:
½ szklanki purée z dyni
2 winne jabłka
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
łyżeczka startej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Twaróg mielimy albo dokładnie rozgniatamy widelcem i łączymy z purée dyniowym. Żółtka oddzielamy od białek – białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii, stopniowo dodając masę dyniowo-twarogową i cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę, a na koniec ubitą pianę i delikatnie łyżką mieszamy wszystkie składniki. Placuszki smażymy na oleju do zarumienienia. Podajemy z musem dyniowo – jabłkowym i kleksem ze śmietany lub jogurtu, oprószone cukrem cynamonowym.

Mus dyniowy:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do garnka, dodać cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon i dusić przez około 10 minut. Gdy jabłka się rozpadną, dodać purée z dyni i wymieszać. Można jeszcze zmiksować na gładki mus i dalej dusić przez kilkanaście minut na małym ogniu. Podawać np. z placuszkami.

 

tagi: purée z dyni, twaróg półtłusty, maka, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, śmietana lub jogurt naturalny, cukier cynamonowy, winne jabłka, skórka z pomarańczy