Na to masz dziś ochotę?

Placek ze śliwkami i kruszonką

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 50 minut
  • dla 12 osób
  • 350 kcal / porcję

Składniki:

ciasto:
5 jajek
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
60-70 dkg wypestkowanych śliwek
kruszonka:
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
6 łyżek masła
cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagniatamy i odkładamy na chwilę do lodówki. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy (np. 24 cm x 24 cm). Układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180° C przez ok. 50 min.

Przepis Pani Doroty Furmaniak, laureatki naszego konkursu „Jesienny deser”.

tagi: jajka, mąka pszenna, olej, proszek do pieczenia, śliwki, cukier, masło, cukier waniliowy