Pizza szparagowa na kalafiorowym spodzie
Kategoria przepisu: Kolacja , Obiad
Składniki:
SPÓD:
500 g różyczek kalafiora
jajko
łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz
SOS:
pomidory z puszki
ząbek czosnku
sól, pieprz
oregano
DODATKI:
pęczek zielonych szparagów
pół cukinii
świeża bazylia i oregano
Sposób przygotowania:
Kalafior ścieramy na tarce, przesypujemy do garnka, zalewamy ¾ szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odcedzamy i wyciskamy nadmiar wody. Dodajemy jajko, przyprawy i mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kalafiorowy okrąg. Podpiekamy 15-20 minut w temperaturze 180˚C. Szparagi gotujemy przez 4 minuty. Kroimy cukinie w cienkie talarki. Grubo siekamy listki bazylii i oregano. Przygotowujemy sos: pomidory z czosnkiem miksujemy i przyprawami. Układamy dodatki na pizzy, a następnie pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220˚C. Gotową pizzę posypujemy świeżymi ziołami.
tagi: kalafior, jajko, zioła prowansalskie, pieprz, sól, pomidory z puszki, czosnek, oregano, pączek szparagów, cukinia, bazylia