Na to masz dziś ochotę?

Pizza na jarmużowym spodzie

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 35 minut
  • dla 4 osób
  • 402,5 kcal / porcję

Składniki:

SPÓD :

100 g suchych płatków owsianych
garść jarmużu
2 jajka
sól
pieprz

 

PESTO:

pęczek bazylii
1/4 szklanki ziaren słonecznika
3 łyżki tartego parmezanu
1/2 szklanki oliwy
sok z 1/2 cytryny
szczypta chili

 

DODATKI:

1 czerwona cebula
10 szt. pieczarek
2 pomidory
1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Składniki pesto miksujemy na gładką masę. Mieszamy płatki owsiane, jajka i posiekane liście jarmużu. Doprawiamy masę solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut. Cebulę kroimy w wiórki, pieczarki w plasterki i razem podsmażamy na oleju kokosowym. Na suchej patelni rozkładamy masę owsiano-jarmużową. Smażymy placek, po czym odwracamy. Wierzch pizzy smarujemy pesto, układamy pieczarki z cebulą i pokrojone pomidory. Nakrywamy patelnię pokrywką i smażymy 5 minut.

 

tagi: płatki owsiane, jajka, jarmuż, sól, pieprz, cebula, pieczarki, olej kokosowy, pomidory, bazylia, cytryna, oliwa z oliwek, olej kokosowy, ziarna słonecznika, parmezan, chili