Na to masz dziś ochotę?

Pikantne placki dyniowe

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 40 minut
  • dla 2 osób
  • 520 kcal / porcję

Składniki:

2 szklanki startej na tarce surowej dyni
3/4 szklanki mąki żytniej
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju kokosowego
1/2 pęczka koperku
sól himalajska
pieprz
chili
curry

Sposób przygotowania:

Dynię bez skórki trzemy na tarce – połowę na małych oczkach, połowę na dużych. Czosnek i cebulkę drobno kroimy, dodajemy do dyni. Do warzyw dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą, pieprzem i chili, obficie posypując curry. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej kokosowy nakładamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym, podajemy z posiekanym koperkiem.

 

tagi: dynia, czosnek, cebula, jajko, mąka żytnia, sół, pieprz, chili, curry, olej kokosowy, koperek