Na to masz dziś ochotę?

Pietruszkowo-waniliowy budyń z musem pomarańczowym

Kategoria przepisu: Deser/Przekąska

  • 40 minut
  • dla 2 osób
  • 421 kcal / porcję

Składniki:

2 korzenie pietruszki
puszka mleka kokosowego
laska wanilii
pół łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
pomarańcza
marchewka
kilka suszonych moreli
opcjonalnie likier pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Korzenie pietruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie zalewamy mlekiem kokosowym. Rozcinamy laskę wanilii i ostrzem noża zdrapujemy zawartość. Wszystko wrzucamy do mleka. Gotujemy do miękkości pietruszki (ok. 20 minut). Usuwamy laskę wanilii, a mleko i ugotowaną pietruszkę miksujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i miodem. Przygotowujemy mus pomarańczowy: obraną marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy kawałki pomarańczy oraz morele i miksujemy na gładką masę. Do musu możemy dodać 2 łyżki likieru pomarańczowego. Budyń z pietruszki podajemy z pomarańczowym musem.

tagi: pietruszka, mleko kokosowe, laska wanilii, cytryna, miód, pomarańcza, marchew, morele, likier pomarańczowy