Pierś z indyka w migdałach z kaszą jęczmienną
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
1 pierś z indyka (wielkości dłoni)
białko z 1 jajka
1 łyżka mąki gryczanej
2 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżeczka oleju kokosowego
curry
pieprz
1 szklanka ugotowanego kalafiora
4 łyżki kaszy jęczmiennej
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka umyć i delikatnie rozbić; przyprawić pieprzem i curry, a potem obtaczać kolejno w mące gryczanej, białku i płatkach migdałów. Mięso smażyć na średnim ogniu na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju kokosowego (1 łyżeczka), przewracając od czasu do czasu. Gdy mięso zaczyna przywierać do patelni, dodać odrobinę ciepłej wody. Podawać z ugotowaną kaszą jęczmienną i kalafiorem.
Tagi: pierś z indyka, jajko, mąka gryczana, płatki migdałowe, olej kokosowy, kalafior, kasza jęczmienna