Na to masz dziś ochotę?

Pierś z indyka z ryżem i warzywam

Kategoria przepisu: Obiad

  • 40 minut
  • dla 2 osób
  • 455 kcal / porcję

Składniki:

400 g piersi z indyka
1 marchewka
1/4 selera korzeniowego
1/2 szklanki nieugotowanego ryżu basmati
10 oliwek
garść kiełków
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli himalajskiej
curry
ostra papryka

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka gotujemy w całości na parze przez 25 minut. Po wystygnięciu kroimy ją wzdłuż w paski. W międzyczasie wstawiamy ryż i przygotowujemy warzywa: selera kroimy w pół plastry a marchewkę w słupki. Warzywa posypujemy szczyptą soli i podduszamy na patelni beztłuszczowej z nieprzywierającą powłoką. Pod koniec duszenia dodajemy kawałki indyka. Potrawę zdejmujemy z ognia i polewamy oliwą a następnie mieszamy z ugotowanym ryżem i przyprawami. Na końcu dodajemy posiekane oliwki.

 

tagi: pierś z indyka, ryz basmati, seler, marchew, sól himalajska, oliwa z oliwek, oliwki