Pieczony udziec z indyka
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
1,5 kg udźca z indyka
1,5 l wody
4 łyżki soli himalajskiej
4 szt liści laurowych
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
majeranek
Sposób przygotowania:
Do wody wrzucić sól himalajską i pozostałe przyprawy, wraz ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Zagotować i ostudzić. Do tak przygotowanej marynaty przełożyć oczyszczone mięso z indyka. Całość przykryć, aby mięso było całkowicie zanurzone w marynacie. Włożyć do lodówki na minimum 3 dni, maksymalnie tydzień. Codziennie obracać kilka razy, aby mięso było obtoczone w marynacie. Po upływie czasu marynowania, upiec mięso w żaroodpornym naczyniu, przez 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 180°C. Można podawać od razu jako pieczony udziec lub pozostawić na później, jako domową wędlinę.
Tagi: udziec z indyka, sól himalajska, czosnek, liść laurowy, majeranek, pieprz