Pieczony łosoś z makaronem gryczanym
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
500 g filetów z łososia norweskiego bez skóry
1 szklanka makaronu gryczanego Saba
1 żółtko
4 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu gryczanego
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
pieprz
cytryna
Sposób przygotowania:
Filet z łososia umyć i osuszyć. Oliwę, żółtko, musztardę, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy dokładnie wymieszać. Marynatą posmarować filet i na godzinę odstawić do lodówki. Następnie ułożyć rybę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku pół godziny w temperaturze 180°C. Ciepłą pieczeń posypać posiekaną natką i podawać z kawałkami cytryny oraz z makaronem ugotowanym według przepisu podanego na opakowaniu.
Tagi: łosoś, makaron gryczany, jaja, musztarda, oliwa z oliwek, miód gryczany, imbir, chili, czosnek, pietruszka, pieprz, cytryna