Na to masz dziś ochotę?

Pieczony filet z indyka z mandarynkową nutą

Kategoria przepisu: Obiad

  • 80 minut
  • dla 4 osób
  • 710 kcal / porcję

Składniki:

filet z indyka
4 mandarynki
1 kieliszek białego wina
4 łyżki oleju kokosowego
majeranek
rozmaryn
papryka ostra
sól himalajska
imbir
czosnek

Sposób przygotowania:

Surowy filet z indyka pokroić według uznania. Z jednej mandarynki wycisnąć sok i drobno zetrzeć skórkę, wymieszać z olejem kokosowym i przyprawami. Powstałą marynatą natrzeć mięso. Indyka ułożyć w brytfance wraz z cząstkami mandarynek, zalać białym winem i piec w 200°C przez 45-50 minut. Jeżeli po nakłuciu mięso nie jest miękkie, można zmniejszyć temperaturę i piec je dalej, pilnując, aby nie zabrakło sosu.

 

Tagi: filet z indyka, mandarynki, olej kokosowy, białe wino, majeranek, rozmaryn, papryka ostra, sól himalajska, imbir, czosnek