Na to masz dziś ochotę?

Pieczone warzywa z sałatką

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 45 minut
  • dla 2 osób
  • 370 kcal / porcję

Składniki:

200 g mieszanki warzyw kwiatowych
200 g mieszanki warzyw wiosennych
sałata lodowa
rukola
pół opakowania wędzonego łososia
1 pomidor
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka miodu spadziowego
1 łyżeczka soku z cytryny
garść orzechów włoskich
oregano
pieprz
tymianek
ostra papryka w proszku
kminek

Sposób przygotowania:

Obydwie mieszanki warzyw zmieszać ze sobą, dodać tymianek, ostrą paprykę, kminek i skropić jedną łyżką oleju z orzechów włoskich. Wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piec 40 min w temperaturze 180°C. W międzyczasie przygotować sałatkę: porwać rukolę i sałatę lodową na mniejsze kawałki. Pomidora pokroić w ósemki, a łososia w mniejsze kawałki. Dwie łyżki oleju z orzechów połączyć z miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i oregano. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem, posypać orzechami włoskimi podzielonymi na ćwiartki. Podawać z pieczonymi warzywami.

Tagi: warzywa, sałata lodowa, rukola, łosoś, olej z orzechów włoskich, miód spadziowy, sok z cytryny, oregano, pieprz, tymianek, ostra papryka, kminek