Na to masz dziś ochotę?

Pieczone sajgonki

Kategoria przepisu: Obiad

  • 45 minut
  • dla 4 osób
  • 500 kcal / porcję

Składniki:

10 grzybków mun
50 g makaronu ryżowego
1 opakowanie papieru ryżowego
6 łyżeki sosu orientalnego słodko-pikantnego lub słodkiego
200 g mięsa mielonego z indyka
1 średnia marchew
2 cebule
1 jajko
pieprz
sól himalajska

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Drobno pokroić marchew lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pokroić w drobną kostkę cebulę oraz grzybki mun. Makaron pokroić na paski o długości ok. 5 cm. Tak przygotowane składniki wymieszać razem, dodając mięso, jajko oraz sos orientalny. Przyprawić do smaku solą himalajską i pieprzem. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego zamoczyć na kilka sekund w ciepłej wodzie i odłożyć na deskę, aby zmiękły. Na środek papieru ryżowego nałożyć nadzienie, zagiąć 1/3 arkusza nad nadzieniem, a następnie jego boki. Zawijać papier ryżowy w taki sposób, aby nadzienie znalazło się w jego środku. Tak przygotowane sajgonki piec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez 20-25 minut. Przed podaniem skropić sosem orientalnym.

Tagi: grzybki mum, makaron ryżowy, papier ryżowy, sos orientalny, mięso mielone z indyka, marchew, cebula, jajko