Na to masz dziś ochotę?

Pieczone frytki warzywne

Kategoria przepisu: Kolacja

  • 40 minut
  • dla 2 osób
  • 295 kcal / porcję

Składniki:

3 marchewki
1 batat
2 pietruszki
3 łyżki oleju ryżowego
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżka kolendry

Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy w cienkie słupki. W misce mieszamy olej z solą i przyprawami, a następnie wrzucamy warzywa i mieszamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy np. z dipem czosnkowym.

tagi: marchewka, batat, pietruszka, olej ryżowy, zioła prowansalskie, sól himalajska, kolendra.