Pieczona kaczka w czerwonym curry
Kategoria przepisu: Obiad
Składniki:
4 filety z kaczki
2 szklanki mleka kokosowego
pół szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki czerwonej pasty curry
10 pomidorów
16 brukselek
2 łyżki oleju
łyżka sosu rybnego
łyżka soku z limonki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem.Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pastę curry i chwilę smażymy. Wlewamy połowę mleka kokosowego i gotujemy około 15 minut. Na osobnej patelni, najlepiej grillowej, smażymy z obu stron filety z kaczki, po czym wkładamy je na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Do sosu wkładamy mięso, wlewamy resztę mleka i bulion. Dodajemy pokrojone w cząstki pomidory, brukselkę i sok z limonki, przyprawiamy sosem rybnym i solą. Gotujemy ok. 5 minut i podajemy.
tagi: kaczka, mleko kokosowe, czerwona pasta curry, pomidory, brukselka, olej, sos rybny, sos z limonki, sól, pieprz