Na to masz dziś ochotę?

Pieczeń wieprzowa zapiekana z marchewką i soczewicą

Kategoria przepisu: Obiad

  • 100 minut
  • dla 6 osób
  • 608 kcal / porcję

Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka)
4 duże marchewki
2 cebule
2 puszki soczewicy (po 400 g)
1,5 szklanki bulionu warzywnego
olej ryżowy lub kokosowy
kolendra, natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Nacieramy mięso solą, pieprzem, majerankiem i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200˚C, mięso skrapiamy wybranym olejem i pieczemy pod przykryciem. Po upływie 40 minut obracamy je na drugą stronę. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w małą kostkę, cebule obieramy, kroimy „w piórka” i dodajemy do mięsa razem z listkami kolendry i natką pietruszki, podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem jeszcze 30 minut.Ponownie obracamy mięso, dodajemy soczewicę, przykrywamy i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut. Po upływie 10 minut zdejmujemy pokrywkę. Po upieczeniu wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy je na ok. 15 minut, by odetchnęło, następnie kroimy w grube plastry i wraz z pieczoną marchewką i soczewicą podajemy z ziemniakami.

tagi: wieprzowina, marchewka, cebula, soczewica, olej kokosowy, kolendra, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek