Na to masz dziś ochotę?

Pieczeń z kurczaka z zielonym nadzieniem

Kategoria przepisu: Obiad

  • 60 minut
  • dla 6 osób
  • kcal / porcję

Składniki:

Składniki:
400 g plastrów sera żółtego
4 pojedyncze piersi kurczaka
sól, pieprz
farsz:
szklanka liści szpinaku
2 szklanki rukoli
5 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek orzechów lub nasion

Sposób przygotowania:

Blachę z piekarnika wykładamy papierem pergaminowym i układamy plastry sera, tak by nachodziły na siebie. Zapiekamy przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, aż plasterki się stopią, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy wzdłuż, by nie było zbyt grube i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na bazie serowej. Składniki farszu miksujemy i rozsmarowujemy na mięsie. Zwijamy roladę, owijamy folią spożywczą i układamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

tagi: ser żółty, pierś z kurczaka, sól, pieprz, szpinak, rukola, oliwa, czosnek, sok z cytryny, orzechy