Na to masz dziś ochotę?

Penne ze szpinakiem i mozzarellą

Kategoria przepisu: Obiad

  • 30 minut
  • dla 4 osób
  • 586 kcal / porcję

Składniki:

1 opakowanie makaronu penne, pełnoziarnistego
10 dag suszonych pomidorów
400 g świeżego szpinaku
50 g mozzarelli
3 ząbki czosnku
olej kokosowy
sól himalajska
pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i przez krótką chwilę smażyć na niej pokrojony w plasterki czosnek. Dodać suszone pomidory i umyty szpinak, pomieszać i chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię ze szpinakiem, dokładnie wymieszać. Podawać na płaskich talerzach lub w miseczkach. Na wierzchu posypać pokrojoną mozzarellą.

Tagi: makaron penne, suszone pomidory, szpinak, mozzarella, czosnek, olej kokosowy, sól himalajska, pieprz